• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Drie tips voor een duurzame koffietafel

 

header-puro_2_Na een duurzaam leven zou je natuurlijk niet willen dat jouw overlijden nog een laatste onnodige belasting voor het milieu is. Zo kun je kiezen voor een kartonnen of andere fair trade kist, een biologische urn en de rouwberichten online laten versturen, maar kun je bovendien met een duurzame koffietafel je laatste steentje bijdragen. Hieronder staan dé 3 aandachtspunten om een koffietafel zo milieuvriendelijk mogelijk te houden.

1.      De locatie

Kies voor de koffietafel een plek die zich dicht bij de plaats van de afscheidsdienst bevindt. De rouwstoet is volgens onderzoek van de TU Delft namelijk het meest vervuilende onderdeel van een uitvaart. De koffietafel is daarom preferabel op loopafstand van de ceremonie. “Ik vind dat wel iets eerbiedigs en sereens hebben, en het scheelt 70% emissie in het voortraject”, zegt één van de onderzoekers Hans Remmerswaal.

Is geen lopen geen optie? Kies dan voor speciale loopkoetsen, (bak)fietsen, paardenkoetsen of uitvaartbussen.

loopkoets-met-bloemstuk

2.      Een eigen biologische koffietafel

Gebruik voor de koffietafel zo veel mogelijk biologische producten uit de eigen regio. Dit betekent bijvoorbeeld seizoensgebonden groenten, die geteeld zijn zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Deze biologische producten kun je herkennen aan het EKO-keurmerk.

3.      Een verantwoorde aankledingflwoer s

Bloemen gaan voor veel mensen automatisch samen met een uitvaart, maar de manier waarop dit vaak gebeurt, is niet erg milieubewust en erg overdreven. Wanneer je hier zelf zeggenschap over hebt (en als dit niet het geval is, ga na of je uitvaartbegeleider hier rekening mee houdt), ga dan voor biologische bloemen. Deze zijn vaak voorzien van een keurmerk (EKO, Mileukeur, Barometer Duurzame Bloemist of Fair Flowers Fair Plants).

Om de rouwplechtigheid inderdaad zo groen mogelijk te houden, kun je voor een steeds uitgebreider aanbod van duurzame uitvaartcentra kiezen. Deze helpen je bijvoorbeeld met het biologisch uitstrooien van de as, of hergebruiken de warmte van verbranding voor ecologische doeleinden. Ga na wat jij belangrijk vindt en kies het duurzame bedrijf dat bij jou of de overledene past.

Tags: , ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten..