• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Intensieve duurzaamheid

Zijn duurzaam produceren en intensieve veeteelt wel te combineren?
Vlees produceren, inclusief vis en zelfs inclusief nepvlees voor de vegetariër vergt veel aan grondstoffen. Om een koe te laten groeien heeft men een enorme portie graan en andere gewassen nodig, plus heel wat aan water. Water voor de voedselproductie voor de koe, water dat de koe drinkt en water om de leefomgeving van de koe schoon te houden.
Doordat we heel wat koeien, kippen en varkens fokken voor de vleesindustrie hebben we ook nog een mestprobleem. Waar moet al die mest naar toe? De landbouwgronden waar het geïnjecteerd wordt of rondgestrooid kunnen al die mest allang niet meer aan. Regulatie door middel van wetgeving helpt weliswaar, maar of dat voldoende is zal de toekomst moeten uitwijzen.

Feit

Feit is dat intensieve veeteelt of visteelt niet duurzaam is, veel grondstoffen vergt en niet bevorderlijk is voor ons klimaat. Dus de vraag is of het ook minder kan. Laten we beginnen met minder vlees te eten, zodat we minder moeten produceren. Dat helpt. Daarnaast kunnen we helpen door geen goedkoop vlees meer te kopen. Bijvoorbeeld weigeren om plofkip te kopen. Daardoor wordt de teelt al positief beïnvloed. Door meer biologisch te eten. Niet alleen is dat gezonder voor alle wezens die in de keten voorkomen, het draagt ook bij aan het bevorderen van de duurzame veehouderij. Kijk welke vis we eten. Waar hij vandaan komt. Is het duurzaam om tilapia te kopen die in Afrika wordt geteeld en daarna hier naar toe wordt versleept? Of garnalen die uit Vietnam komen? Misschien vanuit prijsoptiek en smaak wel, maar vanuit duurzaamheid gezien zeker niet.

Toekomst

De vraag is dan ook hoe ons voedselpallet er in de toekomst uit zal gaan zien. In meer en meer restaurants werkt men alleen nog maar met streekgebonden producten. Dat is een enorme stap richting duurzaamheid. In verschillende supermarkten en in de natuurwinkels kan men seizoensproducten kopen van lokale boeren en tuinders. Al deze zaken zorgen er voor dat de dieren meer welzijn en een beter leven krijgen terwijl ons eten duurzamer wordt geproduceerd. Rest nog dat we de consument moeten ondersteunen de juiste keuze te maken.