• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Vegetarisch eten is niet bij voorbaat duurzaam

 

Het aantal vegetariërs groeit. Meer en meer, met name jongere, mensen walgen van de manier waarop we met dieren omgaan. Daarom kiezen ze er voor geen vlees meer te eten. Men wordt vegetariër. Zonder dat ter discussie te willen stellen moet toch de vraag gesteld worden of men beseft dat de intensieve tuinderij en landbouw nou ook niet bepaald bevorderlijk is voor ons milieu of duurzaam genoemd kan worden.

ab7af501-072a-45ec-a394-26d358f0d95e_MedicijnAfrika

Buitenland
Steeds meer groente komt niet meer uit eigen land, maar uit Afrikaanse landen. Bonen uit Senegal of Egypte. Paprika’s uit Spanje of de Canarische eilanden. Courgettes uit Marokko. Ga maar door. Bloemen uit Kenia. Fruit uit Mexico. Er komt geen eind aan.
De ecologische voetafdruk van deze producten is eveneens een ramp, want daar waar men op grote schaal eenzijdig producten verbouwd, onttrekt men water aan de omgeving en loogt men de aarde uit. Rijdt men, als voorbeeld, van het vliegveld van Accife op Lanzarote het binnenland in, dan ziet men langs de kant van de weg palen staan waar kapot plastic aan wappert. Dat was ooit een tuinderij waar producten voor de Europese markt werden geproduceerd. Toen de grond letterlijk leeg was en niets meer opleverde is de tuinder een stuk verder opnieuw begonnen. Niet bepaald milieuvriendelijk en zeker niet duurzaam, maar wel realiteit. Zonder dat wij als consumenten dat of weten of er bij stil staan.

Melkproducten
Vegetarisch vlees wordt vaak bereid van melkproducten, zoals kaas. Dit product ontstaat doordat een dier melk af geeft. Het is dus direct verbonden met de intensieve veeteelt. Zou men besluiten alleen nog vis te eten dan moet men er zich wel bewust van zijn dat de intensieve visteelt op steeds grotere schaal gebeurt. Plus dat heel wat vis ergens op de wereld wordt gekweekt en hier naar toe wordt gevlogen.

import-fish

Niets meer?
Dus dan is de enige oplossing stoppen met eten? Dat houden wij mensen niet zo gek lang vol. Circa 2 maanden en dan komt er een eind aan. Dus dat is geen oplossing. Waar we ons veel meer bewust van moeten zijn is dat het prima is om vegetarisch te gaan eten, maar dat dat ook zijn beperkingen heeft. Dat wij wel of niet vleesetend anders moeten gaan denken. Dat we niet in de gebruikelijke vleestermen moeten blijven denken. Vegetarische schnitzels of dito gehaktballen maken heel duidelijk dat de industrie al snel heeft ingespeeld op de nieuwe behoefte.
Anders eten betekent meer kijken naar wat er te koop is in het seizoen waarin we leven. In de winter zijn er geen tomaten en komkommers, maar bonen en kolen. Hutspot is net zo lekker als een heerlijke slaschotel. Witte kool salade is heerlijk. We moeten meer bewust eten. Vergeten groente gebruiken, minder vlees, meer rauwkost die seizoensgebonden is. Rode kool salade met boomnoten en olijfolie is een verrukkelijke vervanger van een tomatenschotel.
Op die manier werken we mee aan duurzaamheid en dan kan een keer anders eten minder kwaad.

Tags: , , ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten..